Wykonanie

A zaczęło się od
soli.Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą SKWORCU, dzięki której poznałam najczystszą
sól dostępną na ziemi-
sól himalajską . Pochodzi z głębokich złóż skrytych w masywie Himalajów, pod wschodnim pasmem Karakorum. Złoża powstały 250 milionów lat temu. W tamtym czasie atmosfera ziemi była idealnie czysta.
Sól ta zawiera minerały pochodzenia naturalnego w łatwo przyswajalnej, koloidalnej postaci.Zastanawiałam się jak tę
sól najlepiej wyeksponować. Wpadłam na pomysł, żeby upiec
bułki. Nie mogłam wymyślić nic pyszniejszego. Bułeczki są delikatne, miękkie w środku i mocno chrupiące na zewnątrz. Do tego ta skorupka z
soli i
kminku. Ja uwielbiam!Składniki (16
bułek):25 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
cukru1/2 szklanki
wody500 g
mąki pszennej typ 5501 płaska łyżeczka
soli1
żółtkoponadto
sól himalajska firmy SKWORCU
kminekoliwa z oliwek1
białkoZarabiamy ciasto.
Mleko podgrzewamy z
cukrem. Do ciepłej mieszanki dodajemy
drożdże i mieszamy je do czasu, aż się rozpuszczą. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy do niej
sól,
żółtko i aktywny rozczyn. Stopniowo wlewamy ciepłą
wodę. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Przenosimy je do dużej miski natłuszczonej
oliwą i przykrywamy suchą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę. Dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Placki dzielimy na 4 trójkąty (o jak największej wysokości-uformowane rogaliki będą mniejsze, ale bardziej puszyste). Trójkąty smarujemy delikatnie
oliwą i zwijamy zaczynając od podstawy. Gotowe bułeczki przenosimy na blaszkę wyłożoną pergaminem, smarujemy rozkłóconym
białkiem i oprószamy
solą oraz
kminkiem. Tak przygotowane pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.




Przepis powstał we współpracy z firmą SKWORCU .